Teknoloji

MiniDisc’e elveda

Teknoloji dünyasında uzun bir süre yer almayı başarsa da ömrü boyunca rekabetin gölgesinde kalmaktan kurtulamayan MiniDisc için son tarih açıklandı. Japon teknoloji şirketi tarafından 1992 yılında piyasaya sürülen MD, ilk olarak CD’lerin, ardından MP3 formatının ve sonrasında taşınabilir çeşitli müzik çalarların piyasaya çıkmasıyla Japonya’nın dışında istenilen ilgiyi hiçbir zaman göremedi.Plastik klılıf içindeki optik disklerde 80 dakikalık depolama kapasitesi bulunan MD, 2004 yılında güncellenmek istese de bu girişim başarılı olmadı. MD çalar cihazların satışı da 2011’de durdurulmuştu.

MD, çok öne çıkmasa da, 2000’li yılların başına kadar ses mühendisleri ve gazeteciler için röportaj ve müzik kaydı yapmak için tercih edilen güvenilir bir teknoloji olarak biliniyordu.

Eski teknolojilerini gözden çıkaran Sony’nin, 20 Şubat günü PlayStation 4’ü tanıtması bekleniyor. Sony, geçtiğimiz ay PS2’nin de 12 yıl aradan sonra üretiminin durdurulacağını açıklamıştı.(http://www.ensonhaber.com/kategori/teknoloji/)

Android tabletler web trafiğini karıştırdı

Android tabletler web trafiğini karıştırdı - Android, iOS'un çok gerisinde kaldığı bir alanda daha, büyük rakibine adım adım yaklaşıyor!

Android, iOS’un çok gerisinde kaldığı bir alanda daha, büyük rakibine adım adım yaklaşıyor!

Ünlü reklam ve araştırma şirketi Chitika, akıllı telefon ve tabletlerin noel sonrası web trafiği performansını değerlendirdi. Chitika’nın raporuna göre tablet alanındaki en büyük yükselişi Kindle Fire kaydetti.

Android tabletler arasında yüzde 7,5 ile en büyük paya sahip olan Kindle Fire, yüzde 3’lük artışla bu alanda birinci olmayı sürdürdü. Yüzde 1,38 oranında artış yaşayan Galaxy tabletler, toplamda yüzde 4,39’luk payla Kindle Fire’ın ardından ikinci sırada yer aldı. Google’ın Nexus tableti ise web trafiğindeki oranını yüzde 2’ye yükselterek listeye üçüncü sıradan dahil oldu.

Android tabletler yükselişini sürdürürken, iPad ise büyük sayılabilecek  bir oranda (yüzde 7) düşüş yaşadı. Ancak bu düşüş iPad’in, web trafiğinin uzak ara birincisi olduğu gerçeğini değiştirmedi. Apple ünlü tableti, bu alanda toplam yüzde 79’luk bir orana sahip.

Tüm bu rakamlar, bize, noel ve yılbaşı döneminde hediye seçimlerinin daha çok Android tabletlerden yana olduğunu gösteriyor. Bu durum genel kullanım oranlarını tam anlamıyla yansıtmasa da, Android tabletlerin her geçen gün daha fazla ilgi çektiği gerçeğini değiştirmiyor…

(http://www.chip.com.tr/haber/)

Windows 8’e yükseltmek için 4 neden!

“Windows 8’e neden geçeyim ki” diyorsanız, işte size verebileceğimiz 1 değil, tam 4 cevap!

Windows 8’in çıkacağı güne giderek yaklaşıyoruz. İşletim sisteminin “Tüketici Önizleme” sürümü, Microsoft tarafından herkese ücretsiz olarak sunuluyor ve şirket, onun tamamlanmamış sürümünü dahi yayınlamaktan çekinmiyor. Bu sürümü deneyenler ise genellikle işletim sisteminin bir önceki “Geliştirici Önizleme” sürümüne göre çok dahaiyi olduğunu düşünüyorlar. Peki Windows 8’e geçmek için bir neden var mı? Bu sorunuz için dört cevabı aşağıda sıralıyoruz.

1. Yeni Metro arayüzü: Windows 8’in ana ekranı, duvar kağıdı, kısayollar, Başlat menüsünden oluşan masaüstü yerine Metro arayüzü olarak adlandırılan ve “döşemelerden” oluşan bir arayüz sunuyor. Windows Phone’dan esinlenilen bu arayüz, tüm Microsoft ürünleri arasında tek bir arayüz meydana getirmeyi amaçlıyor.

Metro, birçokları tarafından dokunmatiklere özelbir arayüzün masaüstünde kullanılması gerekçesiyle eleştiriliyor. Bununla birlikte basitliğe önem veren Metro arayüzünün önemli bir potansiyelinin olduğunu düşünüyoruz. Özellikle de bilgisayarlarla arası çok iyiolmayan, genişbir kesimiçin.

2. Sunucular için yeni bir dosya sistemi: Windows 8 Server (Windows 8’in sunuculara özel sürümü), NTFS yerine ReFS dosya sistemini kullanıyor. ReFS, Windows 8’intüketici sürümünde bulunmayacak. ReFS’nin önemli özelliklerinden bir tanesi, birden fazla sabit diskin tek birim olarak görünebilmesini sağlayan sanal boşluk havuzu.

3. Donanım desteği: Her yeni Windows ile beraber donanım desteğinin iyileşmesi beklenen bir durum. Ancak Windows 8, yenilenen iş parçacığı (thread) planlayıcısı sayesinde çok çekirdekli işlemcilerde daha verimli çalışacak.

4. Kaynaklar ve ARM: Windows 8’in sistem gereksinimleri hemen hemen Windows 7’ninki gibi olacak ve sistem kaynaklarına aç bir işletim sistemi olmayacak. Microsoft’un Windows 8’i tabletlerde ve netbook’larda hızlı çalıştırabilmekiçin tüm gücüyle çalıştığı biliniyor.

 Apple oyunlarının yeni lideri!

Yüzde 100 Türk sermayesi ile 2009 yılında kurulan yazılım şirketi Appcus’un Apple için hazırladığı Jigsawyer HD yapboz oyunu, ABD, Kanada ve Türkiye’de salgın haline gelmek üzere.

iTunes store’da henüz geçtiğimiz ayın ortasında yerini alan Jigsawyer HD,biraylıksüre içinde 71 ülkedeki iPad ve iPhone kullanıcıları tarafından indirildi. Yapboz oyunu, sırasıyla ençok ABD, Kanada ve Türkiye’deki kullanıcılar tarafından oynanıyor.Gerçekbiryapboz tecrübesi yaşatan Jigsawyer HD, beşfarklıkategoride 100’den fazlayüksekçözünürlüklü imaj sunarken, kullanıcılarına farklı zorluk seviyelerinde dört parçadan 300 parçayakadaryapboz oluşturma olanağı da sağlıyor.Jigsawyer HD+ kullanan yapboz severler, çektikleri fotoğraflarıve fotoğraf albümlerinden seçtikleri kareleri  yapboz haline getirebiliyor.
Jigsawyer’in 1.2 versiyonu, 16Şubat 2012 tarihinde yayımlandı. Oyun appstore’da ‘Jigsawyer’ ismiile aratılıp, ücretsiz indirilebilir (/www.veteknoloji.com/)

HP’in Yeni Sanallaştırma Hizmeti Kurumlara Esneklik Kazandırarak Maliyetleri Düşürüyor

HP masaüstü sistemler için yeni bir sanallaştırma hizmeti geliştirdi. HP’nin edinme maliyetlerini düşürerek enerji tasarrufu sağlayan kompakt sanallaştırma çözümleri kurumlara esneklik, çeviklik, hız kazandırıyor ve yatırım getirisini arttırıyor.
19 Aralık 2011 – HP, kurumların müşterileri için sanallaştırma çözümleri tasarlaması ve uygulamasını hızlandıran yeni bir hizmeti duyurdu.

Lakeside SysTrack® yazılımını kullanan yeni HP Müşteriler İçin Sanallaştırma, Analiz ve Modelleme hizmeti; kurumların VMware® View, Microsoft Windows® 7 ve Citrix® Systems’ XenDesktop® gibi teknolojilerden en
iyi şekilde yararlanmasına izin vererek sanallaştırmaya geçişte hizmetlerin aksamasını önlüyor ve veri güvenliğini sağlıyor. BT maliyetlerinin düşürülmesi kurumların ürün ve hizmetleri daha rekabetçi fiyatlarla sunmasına imkan vererek hızla değişen global ekonomide gereken esnekliği sağlıyor.

Sanallaştırma için uygun maliyetli bir yol haritası

HP Müşteriler İçin Sanallaştırma, Analiz ve Modelleme hizmeti kurumlara sanallaştırmada en uygun maliyetli, hızlı ve yüksek performanslı planlama olanaklarını sunuyor:

—  Sanallaştırma çözümünün tasarımı: Müşterilerin sanal masaüstü ortamına geçmesini kolaylaştırmak için kullanılacak uygulamalar ile kullanıcı segmentlerini belirleyerek hangi uygulamalar ve kullanıcıların sanallaştırılacağına karar verme.

—  İhtiyaca özel planlama: Performans ve sistem kararsızlığı sorunlarını önlemek, kullanıcıların üretkenliğini arttırmak, masaüstü desteğiyle veri güvenliğini optimize etmek için ihtiyaca göre planlama.

—  Müşteri geçiş hizmetleri: Müşteri verilerini yeni ortamlara aktarmak için basit taşıma süreçleri.
Sanallaştırmaya geçişi tamamlayan kurumlar masaüstü sistemlerini fiziksel ve sanal yapılar için optimize etmek üzere SysTrack yazılımını kullanmaya devam edebiliyor.
HP Teknoloji Hizmetleri Grubu Microsoft ve Müşteri Altyapı Danışmanlık Hizmetleri Direktörü Tom Norton, HP’nin yeni sanallaştırma hizmetiyle ilgili şunları söyledi: “Organizasyonların müşterilerin segmentine uygun masaüstü çözümünü doğru olarak geliştirmesi gerekiyor. Bu da müşterilerin ortamı ve farklı bilgi-işlem ihtiyaçları hakkında bilgi sahibi olmayı gerektiriyor. HP ve Lakeside Software’in sektörde organizasyonlara masaüstü sanallaştırma dönüşümünü en uygun şekilde gerçekleştirmek için danışmanlık sağlamada derin tecrübesi bulunuyor”.
Lakeside Software Kurumsal İşbirliği Direktörü Mike Spray de HP işbirliğiyle ilgili olarak şunları ifade etti: “Kurumlar müşteri sanallaştırmada başarılı olmak için gereken altyapı ve bilgiyi sağlamak amacıyla büyük sermaye yatırımları yapıyor. SysTrack teknolojisini kullanan HP Müşteriler İçin Sanallaştırma, Analiz ve Modelleme hizmeti de organizasyonlara yüksek öncelikli iş hizmetlerini daha hızlı sağlamak, maliyeti düşürmek ve iş sürekliliğini sağlayacak önlemler almak için ihtiyaç duyulan bilgileri sunarak kendi ortamlarını en iyi şekilde anlamalarına olanak tanıyor.” (alıntı :teknoloji.com)

Çakıya 1 TB sığdırdı

Dünyanın yüksek kapasiteli en küçük SSD’si olduğu iddia edilen bellek, tek bir konektörle eSATA II / III ve USB 2.0 / 3.0 bağlantı noktalarını kullanarak veri transferi yapabiliyor.

Victorinox SSD aynı zamanda dünyanın ilk e-ink tabanlı 96×48 Bi-Stable ekrana sahip belleği olma unvanına da sahip. Bu ekran üzerinde belleğin hangi arayüzle bilgisayara bağlandığı ve içindeki boş depolama alanı görüntülenebiliyor.220 MB/s okuma, 150 MB/s yazma hızına kadar çıkabilen çakı/bellek, içindeki verileri yazılımsal ve donanımsal olarak 256-bit AES şifrelemeyle koruyor.

400 DOLARDAN BAŞLIYOR

İçinde bulunan Victorinox’a özel güvenlik yazılımı veri yedekleme, gizli internet gezintisi yapma ve yer imleri ile şifrelerin güvenli bir şekilde senkronizasyonunu yapmak için kullanılabiliyor.Hafıza seçenekleri 64 GB’tan başlayıp 1 TB’a kadar çıkan Victorinox SSD’lerin fiyat aralığının 400 ile 3.000 dolar arasında olması bekleniyor.( alıntı :http://www.teknoloji-haber.net)

EN İYİ 5 ANDROİD TABLET

Piyasada farklı şekillerde ve boyutlarda birçok Android tablet mevcut. Bunlardan bazılarına klavye takmanız, bazılarını elektronik kitap okumak için kullanmanız mümkün.
Bu yazımızda bir araya getirdiğimiz 5ürün serisi, aradığınız tableti bulmanıza yardımcı olabilir.

Samsung Galaxy Tab serileri
Tablet PC,Android,Samsung,HTC,Acer,HP Touchpad

Piyasadaki en önde gelenAndroidtabletlerden olan Galaxy Tab’in 7, 8.9ve10.1 inç’lik sürümleri bulunuyor. Modellerin çoğu Android 3.0ileçalışıyor ve tabletler, medya,kitapokuma ve verimlilik uygulamalarını kullanma gibi amaçlarla kullanılabiliyor.Galaxy Tab’lerin tümsürümleri Flash’ı destekliyor. Fiyatlar ise boyuta ve3G desteğine göre değişiyor.

Asus Eee Pad Transformer ve Transformer Prime
Tablet PC,Android,Samsung,HTC,Acer,HP Touchpad

HerikiTransformer modeli de cihazı klavyesine bağlı olmadığında bir Android tablet olarak kullanmanıza izinveriyor. Tableti Eee Station dock’a yerleştirdiğinizde ise çok ince vehafifbir Android laptop elde ediyorsunuz.İki modelde Flash’ı destekliyor ve mobil oyun zevki için NVidia Tegragrafik çipine sahipler.
HP Touchpad
Tablet PC,Android,Samsung,HTC,Acer,HP Touchpad

HP Touchpad hiçbir zaman iyi satmamış olsa da ve artık üretilmiyor olsa da, HP’nin fiyatta gittiği büyük indirim, onu biranda popüler hale getirdi. WebOS işletim sistemiyle çalışan Touchpad, Android’deki veya iOS’daki kadar çok uygulamaya sahip değil, ancake-postalarınızı okumak, müzik dinlemek, web’de gezinmek, arkadaşlarınızla iletişime geçmek ve verimlilik araçları kullanmak gibi birçok işlevi görüyor. 9.7 inç’lik ekrana sahip cihazın bir ön yüz kamerası da bulunuyor (ancak 3G desteği yok).

Barnes and Noble Nook serileri
Tablet PC,Android,Samsung,HTC,Acer,HP Touchpad

Barnes and Noble, sadece yeni Nook’u bir “tablet” olarak adlandırsa da Nook Color’u root’layıp yeni bir ROM yüklediğiniz takdirde çok iyi bir alternatif tablet haline gelebiliyor. Nook Color’u root’lamadığınız takdirde bile bazı Android Market uygulamalarına, çok sayıda oyun aveBarnes and Noble’ın dev kitap kataloğuna ulaşabiliyorsunuz.İki modelde 7 inç ekrana sahip ve birçok uygulamayla beraber geliyor.
Acer Iconia Tab serileri
Tablet PC,Android,Samsung,HTC,Acer,HP Touchpad

Çift çekirdekli Android tablet, Nvidia grafikleri ile medya ve oyunlar da iyi bir performans sunuyor. Cihazdaki arka ve ön yüz kameraları sayesinde fotoğraf çekmek ve video konferans çok kolay. Serideki üç modelde (A500, W500 ve A100) Android Honeycomb ile çalışıyor veUSB portlarına sahip.
(ALINTI: www.veteknoloji.com)

YERLİ STEVE  JOBSLAR

500 kişiye 100’er bin lira teknogirişim sermayesi dağıtılacak, 3 ay Silikon Vadisi’ne gönderilecek.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yerli Steve Jobs ve Bill Gates’ler yaratmak adına üçyıl önce senede 100 kişi diye başlattıkları tekno girişim sermayesi destek programını gelecek yıliçin 500 kişiye çıkarttıklarını açıkladı. Bakanlığın “batarsa batsın” diyerek 100’er bin lira destek verdiği kişi sayısı üç yılda 452 oldu. Bunların çoğut eknoloji alanın da yeni ürünler ortaya çıkarırken, kimisi yurtdışına dahi ihracat yapmaya başladı.

SİLİKON VADİSİ’NE GİDECEKLER
Bakan Ergün ‘Yenilikçi Ankara Proje Pazarı’ konulu toplantıdaki konuşmasında, Türkiye’nin istihdam sorununun çözümünde girişimciliğin önemlibir rol oynayacağını dile getirdi. Ergün, programı üniversitelerden mezun, bilgili, donanımlı ve bir hayali olan gençleriçin hazırladıklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “Bu projeyi, ‘önemli bir firmada, yüksek maaşlaçalışmak dahi beni tatmin etmiyor. Benim ülkem için yapacakçok önemli projelerim var’ diyen gençler için hazırladık.Teknolojik fikirlerini hayata geçirmek isteyen gençlere 100 binlira hibe desteği verdik ve teknoparklardayer tahsis ettik.

“Bugünekadarprojekapsamında 452 gencimize hibe sağladık. Bunların önemli bir bölümü enformasyon,yazılım,elektronik ve makine gibi sektörlerde faaliyet göstermeye başladı.” Gelecek yıldan itibaren teknogirişim sermayesinden yararlananlardan bazılarını 10’arlı gruplar halinde ve 3’er aylık periyotlarla ABD’ye göndereceklerini bildiren Ergün, bu kimselerin 3 ay boyunca Silikon Vadisi’nde kalacaklarını ve diğer ülkelerden gelen tekno girişimcilerle buluşacaklarını anlattı.(alıntı:www.veteknoloji.com)

GMAİL’E ÖNİZLEME PANELİ GELİYOR

Google, Gmail’in iPad uygulamasında kullandığı arayüzü artık masaüstü bilgisayarlarda kullanacak

Apple iPad’lerde kullanılan Gmail uygulamasındaki ön izleme paneli artık masaüstü bilgisayarlardaki Gmail arayüzünde kullanılacak. Eğer iPad ya da Android’li bir tablet kullandıysanız bu arayüze alışmakta pek fazla zorlanmayacaksınız. Gmail seçeneklerine girdikten sonra Labs sekmesine girerek ön izleme panelini etkin hale getirebilirsiniz.

Gmail Ürün Müdürü bu konuda, Gmail’deki gelen postalarınıza baktığınızda eskiden çok küçük bir metin görülebiliyordu ve ilk önce hangisinin açılacağına karar vermek oldukça zordu, ön izleme seçeneği sayesinde artık bu tür tereddütler geride kaldı dedi.

Bundan böyle Gmail kullanıcıları, üç panelli ön izleme özelliği dışında ekranı yatay olarak ikiye ayırma imkanı da bulabilecekler. Bu yolla gelen postalar ekranın üst bölümünde, ön izlemeler ise ekranın alt bölümünde gösterilebilecek. Ayrıca bir posta ön izleme olarak görüntülendiğinde üç saniyelik bir süre sonrasında o posta okunmuş olarak işaretleniyor, hem de bu süreyi değiştirmek tamamen kullanıcıların elinde.

MİCROSOFT OFFİCE IPAD

Microsoft, çok yakında iPad için resmi Office uygulamasıyla kullanıcıların karşısına çıkabilir.

iPad kullanıcılarının ençokihtiyaç duyduğu yazılımlardan biri de Office paketi olsa gerek. Belkidökümanyaratmakiçinçok kullanışlı olmayabiliramaOffice dökümanlarını iPad’de görüntüleyebilmek oldukçafaydalıolacaktır.

iPadiçinbazı 3.partiOffice yazılımları mevcut. Hatta Apple da Mac platform için geliştirdiği iWork yazılımını kullanıcılara sunuyor. Scroll.com.tr’nin haberine göre yakında Microsoft, resmi Office uygulamasıyla kullanıcıların karşısına çıkabilir. İddialara göre firma, Office 2011’in iPad versiyonu üzerinde çalışmalara başladı. Uygulamanın iOS uyumluluğu olması yani iPhone ve iPod touchgibicihazlarla kullanılabilmesi de mümkün olabilir. Microsoft’un2012yılı içinde iPad için Office uygulamasını yayınlayacağı söyleniyor.

Ayrıca Microsoft, Mac OS X Lioniçinde Office yazılımını güncelleyebilir. Office2011, şuan Mac OS X Snow Leopard sürümüne kadardesteksunuyor.

Office uygulaması yüksek ihtimalle App Store’da ücretli olarak kullanıcılara sunulacak.

Yorum bırakın